søndag 20. november 2011

Valpekurs

Vi (jeg og ungene) har begynt på valpekurs med Sheela. Første gangen var det teorikurs, og på torsdagen (som var) hadde vi med hundene. Ingen av valpene får lov til å hilse på hverandre i løpet av de 5 kveldene, så alle holdt avstand til hverandre. Dette er visst for å øve på at de ikke MÅ hilse på alle og alt bestandig. Vi hilste på en valp på parkeringsplassen da (hun hadde ikke vært på teorikurset og visste ikke om dette).

Første kvelden trente vi på ‘kontakt’, ‘sitt’, ‘dekk’ og ‘stopp’. Alt skulle foregå uten kommando, bortsett fra ‘stopp’-treningen.

Kontakt: hver gang valpen så på oss, uten at vi gjorde noe for å få oppmerksomhet, skulle vi si BRA og gi go’bit.

Sitt: her skulle vi heller ikke gi kommando, men rose og gi go’bit når valpen satt seg.

Dekk: å få valpen til å gjøre ‘dekk’ var vanskelig. Ihvertfall uten kommando. (Hun klarte det “bare” en gang.) Etterhvert ble hun veldig frustrert for at hun ikke skjønte hva hun skulle gjøre og ikke fikk go’biten. Har trent litt på ‘dekk’ og ‘sitt’ hjemme før kurset, men det har jo hendt at jeg har måttet gi kommandoen flere ganger, og det skal man altså ikke gjøre. Hunden kan ikke øvelsen før den har gjort det på 5 forskjellige plasser ifølge instruktøren.   (Sheela derimot er en “smart liten krabat” som prøver å være flink ved å sette seg eller å legge seg ellers også for å få ekstra go’biter…hehe. Luringen!)

Stopp: dette er en slags nei-øvelse, men siden ‘nei’ blir brukt så ofte skulle vi bruke ‘stopp’. Dette var den eneste øvelse vi skulle gi kommando på først. Go’biten skulle legges foran valpen og vi skulle si ‘stopp’. Når valpen sluttet å trekke i båndet skulle vi skryte og si ‘vær så god’.

 

Litt usikker på hva jeg synes om kurset. Det har jo bare vært èn kveld med hund ennå… Synes de kunne f.eks. hatt et frislepp hvor alle valpene har fått hilst på hverandre. Det hadde til og med vært i “kontrollerte former” i.o.m at det var 3 instuktører der. Jeg synes det hadde vært litt lærerikt (fått sett andre valper i hilsesituasjoner). Og det at man ikke skal gi kommando i det hunden gjør øvelsen rett synes jeg er litt rart.

* * * * * * *

I går trente vi litt på ‘stopp’-kommandoen med ost som go’biter. Det er også Gilbert veldig glad i, så da ble det en liten pause hvor de spiste sammen.

DSC_0013

DSC_0014

Fikk blemme i fingeren etter å ha kuttet opp drøssevis av go’biter før kurset…hehe. De skulle være så små (halvparten av lillefinger-negl’n), og vi måtte ha med masse. Det ble jo selvfølgelig igjen mye.

Sleipe Gilbert jukser…DSC_0028

DSC_0029

En smule misunnelig valp…DSC_0031

Nam, nam…DSC_0032

9 kommentarer:

 1. Så kjempefine bilder!:) Ser ut som om de har funnet tonen med hverandre!:) Kjempeartig!:) Blir spennende å høre om hvordan hvalpekuret går da.

  Hos oss er Nadina i dag på dag 63 av drektigheten sin, og det kan bli kattungefødsel en av de nærmeste dagene!:) Vi ser at det bukter seg i magen hennes. Rart å tenke på at det er små nøster som snart skal se dagens lys!:) Jeg gleder meg som en unge! Lover bilder og videoer når fødselen er overstått!

  Ønsker deg en kjempefin søndag!:)

  Bloggklem fra Toril

  SvarSlett
 2. Må si jeg stusser litt over den treningen uten kommando selv, men jeg kan så lite om de forskjellige måter å gjøre det på, er sikkert en mening med den måten å gjøre det på. Kanskje de er redd for at det skulle bli for mye kommando på kort tid i løpet av en kurskveld. De er jo veldig konsentrert slike kvelder. Og så er vel alle veldig unge også.

  Hehe,smarte Gilbert, like greit å finne posen selv ja.

  SvarSlett
 3. HAKRILAS: Spesielt når det er mat med i bildet finner de tonen...hehe ;)

  Skjønner godt at du gleder deg ja :) Synes det blir spennende jeg også :) Lykke til!
  Kjempefin søndag til deg også :)
  Bloggklem gro


  HEIDI: Ja, det finnes vel utallige måter å gjøre det på. Synd det ikke var beskrevet mer på hjemmesiden deres. Men hundeskolen er blant de største i Norge, så de må vel gjøre noe rett...hehe. En av grunnene til å gjøre det uten kommando var at hunden skal lære seg (etterhvert) at en kommando skal bare sies èn gang og ikke flere, før de hører etter. Og så skal vi legge på kommando etterhvert. Litt rart likevel synes jeg, så hjemme har jeg brukt kommando ettersom hun kunne det fra før (sitt og dekk). Får bare håpe at jeg ikke vranglærer henne nå...hehe. Jeg så nemlig på en youtube-video, hvor de lærte valpen sitt, og da sa de sitt akkurat i det valpen satte seg + ga go'bit. Synes det var mer logisk.

  Alle valpene var unge ja, så vi måtte passe på å ta masse pause.

  SvarSlett
 4. Jeg også reagerte på samme sak som Heidi skriver her...Men du får smöre deg med tålmodighet inntil videre og se det an ;) Jeg er spent på fortsettelsen. Koselige bilder av Sheela og Gilbert...har så lyst til å omfavne dem :)) Her er det Bob som er den smarte. Utrolig til å finne og stjele lekene til Mikke samme hvor jeg gjemmer dem. Kanskje en fremtidig sporhund..hehehe..Klem!

  SvarSlett
 5. MIKKEogBOB: Ja, er litt spent på fortsettelsen av kurset jeg også.
  Hehe...farkete Bob ;)

  SvarSlett
 6. Gøy å lese om erfaringene dine med Sheela. Må si at jeg stusser litt på et kurs hvor valpene ikke får hilse på hverandre. De trenger jo apsolutt omgang med andre av samme art. Men du finner kanskje noen andre hundekompiser til henne utenom kurset. :-)
  Det å sette ord på hva hunden gjør er det som er helt logisk. Fint at du bruker det hjemme.
  Lykke til videre.
  Klem fra Trine oppdretter.

  SvarSlett
 7. TRINE: Hei på deg :)
  Ja, synes det var litt rart at de ikke får treffes, men visste ikke om det da vi meldte oss på. Vi finner oss nok andre ja :) Bl.a. har Kjell en kollega som har en 11 mnd gammel (snill) hund som Sheela har truffet.

  Takk for det :)
  Klem gro

  SvarSlett
 8. Jeg tror dette med å ikke bruke kommandoen henger sammen med at hunden skal tilby adferden og ikke bare adlyde det du ber den om. Og så er det veldig lett å si kommandoen mange ganger om valpen ikke hører etter første gangen. Da har du det gående med en hund som lærer at den ikke trenger å høre etter på første kommando.

  Det er greit nok at valpene skal lære at de ikke kan hilse på alle og en hver, men det burde heller vært "lekepauser" inni mellom all innlæringen. Det er jo en super mulighet for å sosialisere valpen under kontrollerte forhold, noe ikke alle valpeeiere har muligheten til dessverre.

  Sånn kan valpen lære at nå er det matmor/far som gjelder og etterpå er det lov å leke med de andre.

  MEN dette er så forskjellig fra skole til skole. Du lærer noe nytt uansett hvor og hos hvem du går:-)

  SvarSlett
 9. MARI: Du har rett i det med kommando egentlig ;)
  Litt synd at det ikke er lekepauser da. Vet at andre skoler har det, men men...
  Synes vi lærte en del sist (bl.a. gå pent i bånd).

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.